Har du hört berättas om...

Tillbaka till rötterna, patriotisk, hemmakär, nörd, insnöad... kalla mig vad ni vill men när det är något på Tv "hemifrån" tycker jag det är SKITKUL! Vi lät till och med barnen stanna uppe lite längre ikväll för att följa Kalle Moraeus i programmet "hemma hos Kalle" (en programserie i SVT där man i varje avsnitt får följa en folkkär kändis). Jo visst, bland får dessa program till och med mig att skämmas lite och önska att jag kom ifrån ett helt annat land... men ofta, som ikväll, får de mig att inse hur vackert och underbart vi har det här i Dalarna och Orsa. Och jag är stolt över vad vi har att visa upp. Jag kommer säkert få kommentarer på hur pisamt det är å se, att man ska skämmas, att det är si och så... DET SKITER JAG I. Jag väljer att se det possitiva, ni som väljer det negativa får stå för det!

På programmet gillade jag verkligen frekvensen där Kalle och Tina Ahlin sitter på härbret och spelar och sjunger. Fick lov att slänga mig på luren och försöka få en bild... lyckades inte så bra men fick lov att ta med den i alla fall


Visst bilden ÄR dålig men visst går det ändå att urskilja vissa likheter...

 

Eller???

Det är ju som en saga!

...hör du kärlekens alla toner.... tra la la lala la la!

Sol Jenny

semesterns små händelser

Den här sommarens lediga dagar börjar nu å mot sitt slut, sen får man passa på att njuta under helgerna och hoppas vädret lockar ut oss i skog och mark för bär och svampplockning.... kanske!

De sista två veckorna har det varit den ena festligheten efter den andra känns det som. En del båtåkande, även om jag saknat de där varma badturerna jag så fram emot så mycket i våras. Får titta tillbaka på det vi gjort i sommar och försöka njuta av de minnena istället för att gräma mig och klaga på allt som inte blev av...

Vi har yrat runt på Orsas gator och torg, både med barnen och som igår då vi fixade barnvakt för att ut och roa oss på egen hand. Alltid roligt att träffa folk, lyssna på musikerna och ta en öl, men inte är yrorna vad de en gång var... så är det bara.

Orsa vattenfestival blev en trevlig tillställning med riktigt bra med folk. Det bjöds på vattenskidåkning, kyrkbåtsrodd, fallskärmshoppning, karuseller, uppträdanden och mycket mer.


 
Kalle fixade sin egen vattenfestivalaktivitet, ringåkning efter båten :)







Jag fick syrran med mig ut på lördagen och vi hade en underbar kväll tillsammans. Syns att det är solsystrarna eller hur? ;) På scenen stod Brolle som var helt OK att vila ögonen på och låta öronen fyllas av!

När det kommer till nyttogörmålen här hemma har jag fått garaget målet, vilket ju var mitt mål. Dessutom har jag faktiskt påbörjat målningen av ladan, den brädslagna biten är klar men timmret kvarstår. Jon har dock sagt att han ska sprutmåla resten så jag hoppas det blir så. 4 * 10 liter rödfärg har jag penslat ut hittills.

Nu blir det fortsatt mys med familjen. Vi är lite trötta efter gårdagens yrande!

Sol Jenny

mysdag med tjejerna!

Idag har jag haft en riktig tjejdag med min kära dotter, mormor, syster, systredotter, Ulle... Men vad är en tjejdag utan några riktiga karlar också så därför kryddade vi med lite pappadate och sedan även Erik och Leo ;)

Jon och kalle begav sig iväg redan innan vi tjejer i familjen lämnat sänghalmen. De skulle ut och fiska medan jag och Ebba beslutat oss för en tjejutflykt med gammelalice (dvs min mormor). När jag slog på min mobil, som saknat batteri ett tag...., såg jag att pappa (som annars bor i Norge) var i sommarstugan i Ebbsel. Jag tog Ebba och åkte till mormor som snabbt övertalades till en liten biltur. Först en sväng för att överraska pappa, men när han inte befann sig i stugan fortsatte vi till Siljansfors och skogsmuseumet där för att köpa glass.


Mormor sitter på bänken, äter glass och lyssnar på forsens brus...

Siljansfors Skogsmuseum är en plats där jag tillbringat många dagar under min uppväxt. Min kära morfar var med och startade alltihopa någongång på 60-talet, han själv har vuxit upp i huset där det idag är vandrarhem, jag och min syster döptes på Kråkbacken vid scenen inne på museumet och där har vi tillbringat många kväller för att se teatrar, lyssna på spelmansstämmor och mycket annat. Vi har varit med och sett kolmilan tändas, brinna och bli till kol, vi har sovit i eldpallkojan och sprungit runt på stigarna. Vi har plockat vackra slaggstenar, serverat korv och kastat sten i forsen... Vi har varit glada barn!


Ebba kollar in "storfiskare" som dragit upp en gädda på land.

Det känns alltid som jag får en dos av morfar när jag besöker Siljansfors. Blir glad och lite sorgsen på samma gång... på ett bra sätt! Som mormor sa "det är fridfullt här". Det känns så bra att ta med mormor dit eftersom hon har många minnen, till och med fler än mig, ifrån den platsen. På samma sätt som jag känner att det är viktigt att ge mina barn, i alla fall några, minnen som jag själv har från min barndom. Den här resan till Siljansfors kändes extra bra idag med tanke på att det på torsdag är 60 år sedan mormor och morfar gifte sig. 56 är fick de tillsammans som man och hustru innan morfar fick lämna oss... Kärleken finns dock kvar och jag är så glad att jag fått vara en del av den.

Visst har jag en vacker mormor! ...vacker både på utsidan och insidan.
Bilden är från systers bröllop i Februari.


Efter besöket i Siljansfors gjorde vi ett nytt besök i Ebbsel men pappa hede inte dykt upp. Vi for då hemåt men hann inte mer än av tomten innan vi mötte pappa, så det blev en helomvändning med bilen för en stund att fylla på livsglädjekannan med en pappados!

Dagen avslutades med kafferep hos syster och eftersom jag sprang på Ulle på färgaffären drog jag även med henne på daten, det var föööööör längesen sist!

Nu blir det mys i soffan med den äldre manliga delen av familjen innan sängen väntar.

Tjing

Sol Jenny

Måla!

Det har gått väldigt segt här på hemmafronten ett tag. Har liksom inte vetat vad vi ska ta tag i, vad vi ska göra eller hur vi vill ha det. Dessutom har det varit så mycket med skolan, Australienresan och jobb. Få tiden, orken och lusten att räcka till... ja det har knappt funnits för att få kläderna rena och maten att stå på bordet. Inför sommaren hade jag dock ett mission. Jag bestämde mig tidigt för att garaget skulle bli målat. Även vår lada och härbre, staket och helst även den lilla utbyggnaden på huset, fönster och farstu... ja ALLT borde målas.  För att inte bli tokig, stressad och bara deppad hade jag dock beslutat att garaget det fick bli årets MÅSTE! Nu är det klart! ...ja så när på att fönster och knutar ska strykas (dvs det vita). För att kompensera det har jag dock påbörjat målningen av ladan... så JA, jag känner mig lite nöjd med mig själv. Tyvärr tog färgen slut men kanske blir det inhandlang av ytterligare en hink i morgon. 30 liter har jag använt upp so far. och kanske, kanske har jag även målat ladan innan kylan kommer och sätter stopp för årets utemålningar!
Garaget innan målningen påbörjades. Vackrare bilder med ny färg får jag se till att det kommer senare...

Sol Jenny


Grebbestad!

Vi är nu återvänt till hemmets lugna vrå... men fick en toppenavslutning på vår semestertripp! Några dagar med våra vänner i Grebbestad gjorde gott för både vuxna och barn. Jenny och Håkans barn,Viktor och Ida, är i stort sett i samma åldrar som Kalle och Ebba vilket gjorde att de skötte sig mer eller mindre själva och vi vuxna kunde sitta och umgås i "lugn och ro".

Barnen hade nog nöjt sig med att bara vara och leka med sina vänner. Kalle och Viktor har lekt många gånger förr men för Ebba och Ida var det första gången... men absolut inte sista. "Jag är så glad att jag har fått en ny vän" sa Ebba en kväll när jag höll  på att natta henne! Bara av att titta på bilderna kan man sia att det kan vara början på en lång vänskap :)


Barnens starkaste minne från resan kommer nog vara kraftfisket vid bryggan och på båtutflykten. Så härligt att se lyckan i de små barnens ögon när de lyckas dra upp den ena krabban efter den andra och släppa ner i sina hinkar. Kändes som att vi hade hamnat mitt i en filmfrekvens ur Satkråkan. Vi är verkligen bortskämda som har vänner med så fina smultronställen som vi får besöka och uppleva.
   


På onsdagen hade vädergudarna lugnat sig efter det tidigare åskvädret och vi tog en båttur. På ö stannade vi för att bada, sola och leka i vattnet. Jon och Håkan gick och plockade musslor som vi sedan grillade och åt på kvällen. Även om musslor inte är min "favvo"-rätt så slank det ner några stycken.

Nu återstår 2 veckor på min välbehövda semester. På den tiden hoppas jag få lite gjort här hemma, men även fortsätta ta det lugnt, ta igen mig och ha många underbara dagar med min familj.

 

PUSS OCH KRAM

Sol jenny

Semestertripp

Va skönt det är att få några daga borta från hemmets alla måsten, bort från vardag och jobb, bort från städ och stök... och istället få se andra platser, träffa vänner och bekanta som man annars så sällan har tid att besöka och framför allt umgås med familjen!

I fredags körde vi iväg hemifrån för att på kvällskvisten anlända till Anderstrop, Jons barndomsby där han har släkten på sin pappas sida. Jon blir snabbt rastlös där då det är folktomt där på sommrarna (alla drar till sina sommarställen i Halmstad, runt Bolmen, till västkusten... Själv blir jag salig där. Älskar att besöka hans släkt, farmor Wivi och farfar Ingvar och alla de andra. Tyvärr var inte faster Maria med familj hemma (då de var i sin sommarstuga... som övriga anderstorpsbefolkningen) men vi fick låna deras "torp" under vår vistelse

Svarvartorpet! You got to LOVE it.

Jag har svårt att förstå hur en plats som denna kan göra en rastlös. Älskar att gå runt på gården, pula lite i landen åt Maria och bara vara. Just pula i landen fick jag hjälp av barnen att göra. Jon var måttligt intresserad men jag försökte lite lätt förklara skillnaden på jobb och semester för Jon på följande sätt. Semester är när man bara jobbar med EN hand för att kunna hålla en KALL ÖL i den andra... Vet inte om han köpte det men jag och barnen hade kul!
  

Efter endast två nätter i Anderstorp gick jag med på att dra vidare västerut. Lockbetet var Henke och Mia Åstmar (vänner från Anderstorp som... just det ! INTE tillbringade dagarna i Anderstorp). Efter ett stopp vid Anders (Jons Morbror) och Anns nya sommarställe, ytterligare ett nice place med strandtomt, styrde vi så till Falkenberg. Henke och Mia tog emot oss i deras husvagn och efter inköp av luftmadrass tillbringade vi natten i deras förtält. Till gänget anslöt även Mias vän från Gislaved, Emma, och hennes (?) Pojkvän (?). I så många år har vi försökt få till en semesterdate och jag tror vi alla fyra (6) var mer än nöjda med att ÄNTLIGEN få till det. Vi har i alla fall bestämt att det inte ska dröja lika länge till nästa sammankomst.
   
Dopp i havet... innan kvällen avslutades med mys i förtältet!

>Förstår inte varför det inte blev fler kort denna kväll....??? ;) <

Efter Falkenberg begav vi oss norrut igen för att tillbringa några dagar med våra vänner Jenny och Håkan och deras barn Viktor och Ida. Håkan (Pettersson, för er som känner honom) kommer från orsa och när paret bodde i Orsa umgicks vi mer än ofta. Efter deras flytt till Grebbestad blir inte mötena lika täta men när vi ses har vi alltid såååå roligt. Ännu roligare är att deras barn är i samma åldrar som våra vilket gör umgänget ännu lättare. Vad vistelsen kommer bjuda på och hur länge vi blir här vet vi ännu inte. Framtiden får utvisa och uppdatering kommer här tids nog.

Nu hoppas jag bara finvädret återvänder, hade kanonväder igår men sen drog ett åskväder in och idag har det varit mulet men varmt. Skulle vara härligt med en utflykt med båten på havet med picnick, fiske bad och .... kanske en öl ;)

Simma lugnt vänner!

Sol Jenny

what goes around comes around... eller är det bara tur????

REINKARNATION:
(beskrivning enligt wikipedian)

Själavandring eller reinkarnation; från latin: re: åter och karnis: kött, det vill säga åter i köttet, är ett begrepp för trosföreställningar som innebär att en människas själ inte dör med kroppen, utan att hela själen, eller delar av den, kan övergå i en ny kropp, endera i människa eller djur. Centralt i den hinduistiska reikarnationen är den karma man skapat genom att utföra goda eller onda handlingar, enligt principen som man sår får man skörda. Karman i detta liv bestämmer nästa, och så vidare. Inom buddhismen är slutmålet nirvana då man lämnar återfödelsernas kretslopp. Karmalagen betraktas här som en universell andlig naturlag.

Varför nu detta??? Jo någonstans tror jag på detta fenomen. flummigt??? ....JA!

Jag försöker alltid ställa upp för mina vänner. Jag gör mitt bästa, ibland går det bra ibland kanske jag misslyckas... men någonstans så försöker jag. Jag försöker vara possitiv, tänka goda tankar, vara god... men ibland sitter djävulen där på min axel... och jag accepterar det, för jag tycker det är ok. Lite jävlig måste alla få vara ibland... eller hur, hur kul är det annars???! ;)

Jag tror på reinkarnation, ja det gör jag... Men ibland tvivlar jag... hur god kan man bli??? Har inte ALLA både gott OCH ont i sig??? ... jag tror ju det, hur illa det än må låta. Men ibland undrar jag om inte jag har varit lite väl onaturligt god i mitt förra liv. Jag har mång fel och brister, det vet jag... men ändå har jag människor som lyfter mig innan jag ens hinner falla! Hur sjukt är inte det????

Varför nu detta svamel??? Jo mer än en gång har jag en jag lyfts upp av vänner runt mig. Vänner som ser saker jag knappt vet själv. Ser vad man behöver innan man själv känner det. Ger svar på mina frågor innan jag börjat fundera...

Jag säger bara det. Hade jag bara funnit receptet av vad somliga av mina vänner består av så hade jag varit berikad med ett nobelpriset i kemi! lyckopiller släng er i väggen!

Tack å hej!

Sol jenny

RSS 2.0